تحلیلگران پیشبینی کردهاند که پایان پشتیبانی رسمی از ویندوز ۱۰ توسط مایکروسافت میتواند تأثیر مثبتی روی فروش لپتاپهای ویندوزی در سال آینده میلادی داشته باشد و بازار را کمی از رکود خارج کند.
علت کاهش رشد فروش لپتاپها چیست؟
کاهش تفاوتهای بین نسلهای پردازنده و گسترش استفاده از سرویسهای آنلاین، باعث شده است تا اغلب کاربران نیازی به ارتقای سختافزار خود یا خرید لپتاپ جدید برای انجام امور روزمره نداشته باشند. همین موضوع شرکتهای تولیدکننده محصولات ویندوزی را نگران کرده است و بهنوعی حیات آنها را تهدید میکند. البته این سازندگان منابع سودآور متعددی دارند؛ اما همواره سعی داشتهاند با راهکارهای گوناگون در سالهای اخیر بازار لپتاپ را از رکورد خارج کنند. البته اکثر تلاشها با شکست روبهرو شد و کاربران همچنان به دستگاههای قدیمی خود وفادار هستند.
تعبیه هوش مصنوعی در لپتاپها و سیستمعاملهای آنها یکی از ترفندهای اخیر مایکروسافت و تولیدکنندگان محصولات ویندوزی برای افزایش فروش دستگاههای خود بوده است. بااینحال به نظر میرسد که کاربران چندان از امکانات مرتبط با هوش مصنوعی تحتتأثیر قرار نگرفتند؛ آن هم در شرایطی که اغلب موارد معرفیشده را میتوان در سرویسهای آنلاین بهشکل رایگان یا با هزینه بسیار کم یافت. اما تحلیلگران مؤسسه TrendForce ادعا دارند که رویه مورد اشاره در سال آینده میلادی تغییر خواهد کرد؛ زیرا در سال ۲۰۲۵ شاهد پایان پشتیبانی رسمی مایکروسافت از ویندوز ۱۰ و به پایان رسیدن عمر این سیستمعامل محبوب خواهیم بود که روی میلیونها دستگاه ویندوزی نصب شده است.
اگرچه خبر پایان پشتیبانی از ویندوز ۱۰ ممکن است برای کاربران عادی چندان اهمیت نداشته باشد؛ اما شرکتها و سازمانهای بزرگ بهدلیل مسائل امنیتی، علاقهای به استفاده از نرمافزارهای منسوخ شده که بستههای امنیتی دریافت نمیکنند را ندارند. به همین دلیل است که احتمالاً میتوانیم شاهد رشد ۴.۹ درصدی در حوزه فروش لپتاپها تا پایان سال ۲۰۲۵ باشیم و حجم کلی دستگاههای فروختهشده در این بازار را به 182.6 میلیون واحد خواهد رساند. انتظار میرود که در رقابت سال آتی، محصولات مبتنیبر معماری ARM ازجمله دستگاههای دارای پردازندههای اسنپدراگون کوالکام بتوانند رشد زیادی را تجربه کنند و سهم خود را از بازار لپتاپهای ویندوزی افزایش دهند.
نظرسنجیهای مؤسسه IDC نشان داده است که کاربران نیاز چندانی برای قابلیتهای مرتبط با هوش مصنوعی حس نمیکنند؛ اما هنگام خرید دستگاه جدید، ترجیح میدهند محصولی با واحد پردازش عصبی انتخاب کنند که امکانات هوش مصنوعی را بهشکل بومی پشتیبانی میکند. آنها حتی ممکن است هیچوقت از ویژگیهای دستگاه خود بهره نبرند؛ اما فقط بههمراه داشتن آنها در هرجایی را دوست دارند. همین تمایل باعث میشود تا برتری پردازندههای ساخت کوالکام در مقایسه با اینتل پررنگتر شود و محصولات دارای پردازنده رایزن هم در میان این دو تراشهساز بزرگ قرار بگیرند. درحالحاضر لپتاپهای کوپایلوت پلاس سهم کمتر از ۱۰ درصد از فروش محصولات ویندوزی را دارند؛ اما این رقم احتمالاً بهشکل پیوسته و دائم در آینده افزایش پیدا خواهد کرد.
چه محصولاتی شاهد افزایش فروش بیشتر خواهند بود؟
طبق پیشبینیهای کارشناسان، اقبال به خرید لپتاپهای معمولی با کاربری روزمره برخلاف گذشته در سال آینده تا ۳ درصد کاهش پیدا میکند؛ اما در سوی دیگر شاهد افزایش فروش لپتاپهای قدرتمند با برچسب قیمت بالا خواهیم بود که حاشیه سود بهتری را هم برای تولیدکنندگان بهدنبال دارند. یکی از دلایل مهم این امر، معرفی نسل جدید کارتهای گرافیک انویدیا عنوان شده است که در اوایل ۲۰۲۵ از راه میرسند. همچنین با اجرایی شدن پروژه گیگا مدرسههای ژاپن، فروش کرومبوکها هم تا ۸ درصد بیشتر خواهد شد. البته نگرانیهایی پیرامون افزایش تعرفه واردات در دولت ترامپ وجود دارد و شاید روی فروش لپتاپهای ساخت چین تأثیر بگذارد؛ برای همین بسیاری از سازندگان لپتاپ مشغول احداث کارخانههای جدید در کشورهای دیگر مثل مکزیک و ویتنام هستند.
منبع: https://digiato.com/laptop/trendforce-analysis-for-laptop-global-market-2025